Dijk Webshops
 • GRATIS BEZORGD VANAF € 75,-
 • SNELLE LEVERING
9.6
0

Winkelwagen

Tuin tuinonderhoud voorjaar (maart/april)

Tips tuinonderhoud voorjaar (maart/april)

Tip 1: herstel de schade van het najaar

In eerste instantie is het belangrijk om na te gaan wat de schade van de herfst en de winter is geweest. Regen en vorst kunnen sterke invloed hebben gehad op de uitstraling van uw tuin. Het eerste wat u het beste kunt doen wanneer u in het voorjaar de tuin induikt is daarom puinruimen. Over welke taken hebben we het dan?

Nu hoeft u zich de rest van het jaar hier geen zorgen meer over te maken.

 

Tip 2: het gazon


Geef uw gazon extra aandacht. Naast onkruidbestrijding heeft een gazon veel meer nodig. Eigenlijk hoort een gazon het hele jaar door bemest te worden, maar vooral in het voorjaar. Wat zijn de taken?

 • Bemesting van het gazon (voor alle middelen, ga naar www.boerderijgereedschap.nl)

 • Gras verticuteren: u kunt het beste gras verticuteren als het gras licht vochtig is en kort gemaaid (voor alle middelen, ga naar gazononderhoud).

 • Graskanten verzorgen: het afsteken van de graskanten kunt u doen met een graskantsteker. Span een draad, zodat u de kanten recht afsteekt. Of maak gebruik van een tuinslang als u rondingen in uw tuin heeft.

 

Tip 3: vijveronderhoud voorjaar


Na de winter en bij de eerste zonnestralen zal er weer veel teken van leven zijn in uw vijver. De planten groeien en de dieren zijn weer van de partij. U kunt heel veel doen om een vijver netjes te maken, maar wilt u er in ieder geval zeker van zijn dat alle planten in uw vijver goed blijven groeien, maar niet alle zuurstof uit het water wegtrekt? Gebruik dan mesttabletten.

 

Tip 4: plantverzorging


Één van de belangrijkste tips voor het leggen van een goede basis voor uw tuin en voor uw planten is bemesting. Planten hebben na een natte en donkere winter vaak extra voeding nodig. Door te bemesten worden de planten in deze behoefte voorzien. Bovendien, niet alleen planten, maar ook bloembollen floreren wanneer ze voorzien worden van bemesting. Ook kunt u gebruik maken van bodemverbeteraar.

Shop alle middelen voor uw plantverzorging hier.

Al uw handgereedschap koopt u hier

 

Tip 5: geef planten genoeg ruimte


Als u een tuinonderhoud plan heeft, controleer dan ook de beschikbare ruimte voor uw planten. Geeft de planten opnieuw genoeg ruimte. Verplaatsen kan nog vooraleer het blad begint uit te lopen. Heeft u planten tijdens de winter binnen gezet? Open dan eens een raam. Op deze manier wennen ze alvast aan de buitenlucht.

 

Tip 6: Snoeien en een terug knipbeurt

Een terug knipbeurt wil zeggen dat u takken weg knipt van vaste planten. Dit is noodzaak in het voorjaar. Het diep insnoeien van uw vaste planten zal er voor zorgen dat ze niet alleen mooier worden, maar ze gaan ook vertakter groeien. Welke planten hebben bijvoorbeeld zo?n terug knipbeurt nodig?

 • Klimrozen: zorg dat deze worden gesnoeid tot boven het vijfde oog. Hoofdtakken hoeft u niet onder handen te nemen.

 • Klimop en/of knotwilg

 • Siergrassen: deze snoei je helemaal terug

 • Vlinderstruik: de overhangende takken dient u diep terug te snoeien

 • Rozen: in het voorjaar zal dit half maart ongeveer moeten. Snoei de plant zo dat de nieuwe scheuten naar buiten uitgroeien en het midden van de struiken open is.

 • Clematis: het eerste jaar na aanplant kunnen alle clematissen teruggesnoeid worden tot 40cm.

 • Narcis, tulp en krokus: deze moet je niet snoeien na de bloei

Gereedschap voor het snoeien van uw planten vindt u hier. 

 

Tip 7: geef een poetsbeurt aan het terras

April is de maand om uw terras te poetsen en het tuinmeubilair schoon te maken en/of van zolder te halen. De temperatuur overdag is meestal boven de 5 graden. Ideaal weer om het groen op de bestrating te verwijderen. Hier kunt u alg- en mos bestrijding voor gebruiken. Onkruid tussen de sierbestrating kun je verwijderen met een