Dijk Webshops
  • GRATIS BEZORGD VANAF € 75,-
  • SNELLE LEVERING
9.6
0

Winkelwagen

TL BUIZEN GOED METEN met pin of zonder pin!!

Tip: buitenverlichting aanleggen

Het is winter… De dagen zijn kort, dus ook donker. Met buitenverlichting voelt u zich een stuk veiliger in uw huis. Maar hoe zorgt u er nu voor dat dit mogelijk is rondom uw huis? Wij leggen u uit hoe u buitenverlichting kunt aanleggen.

Buitenlamp aanleggen

Wat heeft u doorgaans nodig

  • Buitenlamp(en)
  • Schakelmateriaal (waterdicht)
  • Stopcontacten (waterdicht)
  • Kabels. U kunt dan kiezen uit kabels die in de grond liggen (YMVKas-kabel), kabels die u met kabelzadels op de muur vastzet (XMVK-kabel) of een flexibele buitenkabel om voor verplaatsbare buitenlampen te gebruiken. Een overzicht van kleuren en functies van draad vindt u hier onder.
  • Eventueel een transformator

 

Kleuren en functies van draad
Kleur Icoon Type draad
Zwart P Schakeldraad
Bruin L Fasedraad
Blauw N Nuldraad
Geelgroen I (met 3 lijnen er onder) Aarddraad

 

 

 

 

Per soort buitenverlichting verschilt de manier van aanleggen. Wij benoemen hier een twee soorten.

12-volts installatie: een laagspanningslamp die werkt op 12 Volt. U heeft een transformator nodig die de gewone 230 Volt omzet naar 12 Volt. Maak bij deze lamp de kabel niet te lang. Boven de 30 meter kan er namelijk spanningsverlies optreden.
230-volts installatie: de meest voorkomende bij buitenverlichting.

 

De Voorbereiding

U moeten altijd voorzichtig doen en goed opletten als het om stroom gaat. Laat je eerst goed informeren over stroom in uw woning. Zorg dat u het juiste gereedschap heeft voor de klus: schoenen met rubberen zolen, geïsoleerd gereedschap en een spanningzoeker.

 

Het aanleggen van buitenverlichting

Stap 1: schakel stroom uit. Bij een automatische zekering/stop kunt u de schakelaar omzetten. Bij een gewone zekering/stop kunt u deze helemaal uit elkaar draaien. Controleer vervolgens of de spanning er echt af is.

Kanttekening: bij het werken aan een elektrische installatie dient u zich te houden aan de wettelijke voorschriften en de voorschriften van uw energiebedrijf.

Stap 2: Sluit de kabels aan op de meterkast of op een lasdoos in de keuken of uit de garage. De kabels direct aansluiten op de meterkast heeft de voorkeur, omdat u dan bij een sluiting door bijvoorbeeld vocht makkelijker de oorzaak kan achterhalen. Ondergrondse kabels dient u 50cm onder het oppervlak (maaiveld) te leggen. Kabels die u op de muur bevestigd moeten met kabelzadels gemonteerd worden. Wilt u een kabel door de muur laten lopen? Dan dient u deze te beveiligen door een hostalietbuis te gebruiken.

Geen producten gevonden..